Im więcej ,,udoskonaleń” na rynku żywności, tym chętniej zwracamy się w stronę rozwiązań naturalnych. Na tym założeniu opiera się także dieta paleo, której inspiracją był sposób odżywiania naszych przodków z okresu paleolitu. Czy dietę jaskiniowców można stosować z powodzeniem również dziś?
Nauka twierdzi, że problem tycia pojawił się wówczas, gdy człowiek z myśliwego-zbieracza przeobraził się w rolnika-hodowcę. Zdaniem wielu badaczy nasz organizm działa najlepiej, gdy odżywiamy się w zgodzie ze schematem utworzonym przez ewolucję, a zaburzanie go poprzez jedzenie przetworzonych produktów może prowadzić do wielu negatywnych następstw.
Zasady i produkty stosowane w diecie paleo
Autorem diety paleo jest dr Loren Cordian, który oparł jej zasady na tezie, że praludzie jedli wyłącznie to, co sami złapali, zebrali lub upolowali. Decydując się na tę dietę, należy więc wykreślić z jadłospisu wszystko to, co odbiega od tego założenia:
- Mleko – ludzie z epoki paleolitu nie mieli dostępu do mleka oraz przetworów mlecznych. Należy więc wykreślić z diety: jogurty, śmietany, kefiry, sery, itp.
- Cukier – człowiek epoki kamiennej nie spożywał cukrów. Jedynym wyjątkiem był miód, do którego miał dostęp tylko w konkretnych porach roku.
- Zboża i płody rolnicze – Ludzie pierwotni nie uprawiali roli, dlatego smak zboża i pszenicy był im zupełnie obcy. Z diety także powinno się wykreślić wszelkiego typu przetwory zbożowe typu: mąka, czy chleb.
Co w takim razie zawierają współczesne przepisy diety paleo? Są to przede wszystkim: ryby, owoce i warzywa z jak najniższą zawartością skrobi, zdrowe tłuszcze, nieprzyprawione mięso, owoce morza, kiełki oraz nasiona. Podstawą diety jest zachowanie odpowiednich proporcji między pokarmami pochodzenia roślinnego a pożywieniem pochodzenia zwierzęcego. Warto również pamiętać o zdrowej równowadze w kwestii spożycia białka i węglowodanów.
Dieta paleo a efekty odchudzania
W diecie paleo nie liczy się ilość spożywanych posiłków, ale ich jakość. Wśród ludzi pierwotnych nie istniało zjawisko otyłości, ponieważ jedli oni wyłącznie naturalne potrawy, które zaspokajały ubytki energetyczne powstałe w wyniku polowań. Można więc przypuszczać, że dieta paleo będzie odpowiednia także dla ludzi aktywnych, oraz osób, które pragną zmniejszyć masę swego ciała.
Z drugiej strony nie można zapominać o wadach paleo: niska podaż wapnia oraz duża zawartość cholesterolu pokarmowego, to zdecydowanie najsłabsze punkty tej diety.
Sposób odżywiania powinien być dopasowany do indywidualnych potrzeb każdego człowieka, więc to, co sprawdza się u innych, nie zawsze sprawdzi się u nas. Dieta paleo może przynieść dobre rezultaty dla naszego zdrowia i wyglądu, należy jednak wprowadzać ją stopniowo i obserwować na bieżąco jak reaguje na nią nasz organizm.
Specjalista ds. odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej. Pasjonatka zdrowej kuchni oraz wykorzystywania odpowiedniego jadłospisu do poprawy stanu zdrowia. Od 12 lat pomaga osobom, które bezskutecznie próbowały schudnąć spełnić ich marzenia o idealnej sylwetce. Współautorka programów dietetycznych. Autorka niezliczonych artykułów na temat wpływu naturalnych ziół na metabolizm człowieka. Pasjonatka zwierząt, bardzo wrażliwa na ich cierpienie. W wolnych chwilach stara się pomagać okolicznym schroniskom organizując zbiórki karmy oraz aktywnie uczestniczu w szukaniu nowego domu dla czworonożnych przyjaciół.