Przejdź do treści

Wapń i domowe metody uzupełniania jego niedoboru

Wapń to budulec mocnych i zdrowych kości. Jego niedobór w organizmie wiąże się ze skurczami mięśni, większą podatnością na złamania oraz powstawaniem ubytków w zębach.  Poznaj najskuteczniejsze sposoby na naturalne wyrównywanie deficytów wapnia.

Wapń to składnik, który jest wręcz niezbędny w diecie każdego człowieka. Dzięki niemu kości są twarde, a nasze zęby zdrowe. W ciele dorosłej osoby znajduje się ponad 1 kg wapnia, z czego tylko 1% jest dostarczany do komórek niewchodzących w skład kości. Jak ułożyć swoją dietę, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tego pierwiastka?

Objawy niedoboru wapnia

Niedobór wapnia można stosunkowo szybko wychwycić, ponieważ objawia się mimowolnymi skurczami mięśni, zwiększoną częstotliwością mrugania jednej lub dwóch powiek, drętwieniem rąk, a także niekontrolowanymi krwotokami z nosa. Większy ubytek wapnia może powodować psucie zębów, trudności w poruszaniu się, a także częste złamania kości.

Produkty o największej zawartości wapnia

Najwięcej wapnia znajdziemy w przetworach mlecznych, a zwłaszcza w żółtym serze. Ma on kilkakrotnie więcej wapnia niż np. twaróg, trzeba jednak pamiętać, że zawiera jednocześnie o wiele więcej kalorii. Należy więc uważać, by nie przesadzić z jego ilością w diecie.

Oprócz przetworów mlecznych (kefir, jogurt, serek homogenizowany), dużą zawartość wapnia znajdziemy również w produktach takich jak:

  • konserwy rybne
  • szpinak
  • orzechy
  • soja
  • natka pietruszki
  • nasiona słonecznika
  • szczaw

Cennym źródłem wapnia jest także woda o wysokim stopniu mineralizacji. Mogą one zawierać nawet kilkaset mg wapnia  w 1-litrowej butelce.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia wynosi obecnie:

  1. Dzieci – 700 mg/ dzień
  2. Dziewczęta i chłopcy w wieku dojrzewania – 1300 mg/dzień
  3. Osoby dorosłe – 1000 mg/ dzień
  4. Osoby starsze – 1200 mg/ dzień

Obecność wapnia w codziennej diecie jest niezmiernie ważna, by zachować prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Przestrzeganie zalecanych norm spożycia wapnia nie wymaga od nas dużych poświęceń – już niewielka ilość przetworów mlecznych lub innych wymienionych wyżej produktów może zagwarantować nam prawidłowy poziom tego pierwiastka w organizmie. Warto więc pamiętać, że przy niewielkim wysiłku możemy osiągnąć prawidłową pracę serca, zdrowy szkielet oraz właściwą krzepliwość krwi.