Przejdź do treści

Witamina C – właściwości i znaczenie w diecie

witamina c i jej właściwości

Witamina C inaczej znana jako kwas askorbinowy, zwany potocznie witaminą C, to związek który jest wręcz niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wiele pozytywnych właściwości, dlatego nie może go zabraknąć w żadnej diecie.

Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać kwasu askorbinowego, więc naszym obowiązkiem jest dostarczyć go wraz z pożywieniem. Zgodnie z normami przyjętymi przez Instytut Żywności i Żywienia, dorosły człowiek powinien przyjmować ok. 60-75 mg witaminy C w ciągu jednego dnia. Dlaczego warto przestrzegać tych zaleceń?

Jakie korzyści zapewnia kwas askorbinowy?

Początkowo witamina C służyła głównie do leczenia szkorbutu wśród żeglarzy. Obecnie udowodniono tak wiele dobroczynnych właściwości kwasu askorbinowego, że nie sposób już wyobrazić sobie życia bez niego:

  • Odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu
  • Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu
  • Usprawnia pracę serca oraz układu krwionośnego
  • Wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia krwi
  • Przyspiesza gojenie się ran, złamań i siniaków
  • Wspiera układ odpornościowy i łagodzi przebieg chorób
  • Poprawia kondycję ścian naczyń krwionośnych

Warto pamiętać o tym, że witamina C pełni również ważną rolę w kontekście transportu i przyswajalności innych substancji w organizmie, takich jak wapń, czy żelazo.

W jakich produktach szukać witaminy C?

Najcenniejszym źródłem witaminy C są produkty roślinne, a szczególnie warzywa oraz owoce. Wyjątkowo wysokie stężenie tego związku znajdziemy w natce pietruszki, czerwonej papryce, owocach cytrusowych, jagodach oraz warzywach kapustnych.

Dobrze jest spożywać owoce i warzywa w postaci surowej, ponieważ w procesie obróbki (gotowanie, smażenie, itd) mogą one stracić nawet do 70% zawartości kwasu askorbinowego.

Witamina C – niedobór i konsekwencje

Niedobór tej witaminy występuje zwykle u osób, które w swojej diecie uwzględniają zbyt mało owoców i warzyw. Skutkiem deficytu kwasu askorbinowego jest: osłabienie odporności, częste krwawienie dziąseł, bóle mięśniowe, pogorszenie wyglądu cery i  krwotoki z nosa.

Zauważając któryś z powyższych objawów, należy jak najszybciej uzupełnić brakujące zapasy. Można to zrobić za pomocą tabletek o zwiększonym stężeniu witaminy C lub poprzez wprowadzenie konkretnych produktów spożywczych do codziennego jadłospisu. Zlekceważenie początkowych przejawów niedoboru witaminy C może zwiększyć ryzyko wystąpienia poważniejszych konsekwencji zdrowotnych takich jak zaćma lub zawał serca.

Czy można przedawkować witaminę C?

Wszystko w nadmiarze szkodzi – również witamina C. Do takiego zjawiska najczęściej dochodzi w wyniku przedawkowania tabletek z kwasem askorbinowym. Efektem tego jest biegunka, wzdęcia, nudności, a czasami także wysypka na skórze. Zbyt wysokie dawki witaminy C mogą prowadzić również do zakwaszania moczu i tworzenia się kamieni nerkowych.

Witamina C jest składnikiem niezbędnym dla zachowania wysokiej odporności, stosuje się ją także w ramach szeroko pojętej profilaktyki nowotworowej. Najlepiej dostarczać ją do organizmu w postaci naturalnej i najlepiej przyswajalnej, czyli poprzez owoce i warzywa. Jest to najlepszy sposób na utrzymanie odpowiedniego poziomu tej witaminy w organizmie, co przełoży się na wysoką odporność oraz prawidłowe funkcjonowanie wielu ważnych narządów.